Wouter Meens

Van thuis uit werken of werken op afstand is de laatste tijd uiteraard helemaal deel geworden van ons leven, zowel voor werknemers als zelfstandigen. Dat is meestal best fijn, maar kan ook heel wat uitdagingen met zich meebrengen. Hoe begin je de dag goed, hoe vermijd je afleiding en waar eindigt de werkdag? Met deze tien tips ga jij alvast goed van start. Succes!

 

Zorg voor een vast ritme

Zorg voor een herkenbaar en vast ritme. Wanneer je wekker elke dag op hetzelfde uur staat (en nee, dat hoeft niet 5u30 te zijn), zal je merken dat opstaan en de dag fris beginnen op den duur vanzelf gaat. Snoozen is verleidelijk, maar zorgt er helaas ook wel voor dat je vermoeider opstaat. Plan daarna volgens jouw werkritme vaste blokjes werken, pauzes en meetings in. Houd ook rekening met je gezinsleden wanneer je samenwoont. Heb je kinderen? Denk er dan aan dat je misschien niet veel gedaan krijgt op de momenten dat ze van school thuiskomen bijvoorbeeld. Of jij werkt van thuis uit, maar je partner niet? Plan dan genoeg vrije tijd in die je samen kan spenderen op de momenten dat hij of zij wel thuis is.

 

Werk thematisch

Plan die blokjes bovendien zorgvuldig thematisch in. Observeer jezelf gedurende enkele werkdagen en ontdek op welke momenten jij bepaalde taken doet. Misschien ben jij wel iemand die bij de ochtendkoffie de meest creatieve ideeën krijgt? Plan dan meteen dat werk in, en ga in de namiddag voor de iets meer afgebakende taken. Of kom je ‘s ochtends vroeg iets trager op gang? Start je dag dan met kleine administratieve taakjes, en plan een dikke brok focus in de namiddag of zelfs avond. Veel mensen hebben weinig motivatie in het uurtje na de lunch: sta jezelf dan ook toe om de dag even op te breken. Ga op zoek naar jouw momenten van diepe concentratie, oppervlakkiger werk of afleiding en deel je dag daar naar in.

 

Vermijd afleiding

Over afleiding gesproken: die willen we eerder vermijden, niet? Afhankelijk van wat jou afleidt, zijn er verschillende oplossingen.

Gaat het om social media, babyfoto’s en kattenfilmpjes? Uitschakelen die handel! Er zijn verschillende apps en instellingen op je laptop en telefoon die jou daarbij kunnen helpen. Probeer bijvoorbeeld eens de app Forest en plant bomen door middel van je concentratie!

Zijn het eerder “hangende” taakjes die jou steeds uit je focus halen? Doe ze dan gewoon! Moet je nog dat ene telefoontje doen of die ene mail sturen? Kleine, snelle to do’s kunnen ons de hele dag bezighouden, terwijl ze ons eigenlijk maar twee seconden hoeven te kosten. Lijst ze op, voer ze uit en streep ze meteen door: weg met dat uitstelgedrag!

 

Baken je werkdag af

Wanneer je naar het werk pendelt, heb je vanzelf een tocht die jouw werkdag begint en eindigt: een fietstocht, een boek op de trein of de radio in de auto. Dat is een goed moment om ook een mentale grens te stellen aan je werkdag, en dat kan je thuis ook gewoon doen. Lees bijvoorbeeld ‘s ochtends en ‘s avonds een aantal hoofdstukken in je boek, ga naar de fitness of maak een wandelingetje of een fietstocht voor en na de werkdag. Zo krijg je het gevoel dat je naar je werk gaat én haal je er nog beweging uit ook: twee vliegen in één klap!

 

Kies je eigen collega’s

Ben je het beu om steeds alleen aan je bureau te zitten? Begrijpelijk, een gesprekje hier en daar kan de dag al eens vlotter doen lopen. Vraag daarom eens rond bij vrienden en familie of er geen geïnteresseerden zijn om enkele dagen samen te werken, wie weet zitten zij met hetzelfde gevoel. Check ook eens de coworking plekken in jouw buurt: daar vind je mensen om mee te kletsen aan de koffiemachine die ook nog eens jouw netwerk mooi aanvullen.

Of misschien werk je vanop afstand, maar wel binnen een team. Houd in dat geval zeker contact met je collega’s: bel ze af en toe op, plan eens een informele videocall of virtuele koffie in en blijf op de hoogte van elkaars werk. Zo blijf je toch verbonden met elkaar en behoud je dat teamgevoel.

 

Wees je eigen HR-dienst

Jij bent ook je eigen collega: hoe geweldig is dat?! Ga af en toe eens bij jezelf te rade en weet waar jij behoefte aan hebt. Probeer jezelf ‘op te splitsen’ in jij als werknemer en jij als waarnemer: wat kan je aan, wanneer is het te veel en wat heb je nodig? Plan bovendien je vakantie en overuren systematisch in in de agenda. Wanneer je zelfstandig bent, is de verleiding op die manier minder groot om toch werk in te plannen op vakantiedagen (communiceer dan ook duidelijk naar je klanten toe dat je op die momenten geen werk opneemt!). En wanneer je in een team werkt, is iedereen meteen en makkelijk op de hoogte: op die momenten ben jij onbereikbaar en kunnen ze niet bij jou terecht.

 

Investeer in jouw werkomgeving…

Zorg ervoor dat jouw werkomgeving je focus stimuleert. Ga voor een passend kleurtje op de muur (blijkbaar is geel dé kleur voor een opperbeste concentratie…) en beperk afleiding. Hang die vakantiekiekjes dus liever in de woonkamer! Gezellig mag het natuurlijk wel zijn: enkele boeken in de kast, een leuke planner aan de muur of een mooie grote werktafel kunnen de werksfeer alleen maar bevorderen. En nog de belangrijkste werkmaatjes van allemaal: planten! Die groene vrienden fleuren je werkplek op en zuiveren ondertussen nog eens de lucht ook. Zo kan jouw brein met al die vrijgekomen zuurstof nóg beter aan de slag!

 

Kies bovendien een plek apart, weg van je privéruimte. Ook dat is een manier om die mentale grens te behouden: als je ‘s avonds je werk vanuit de sofa ziet liggen, zal je ook sneller geneigd zijn het terug op te nemen. Wanneer je werk uit het zicht verdwijnt, kan je je meteen beter ontspannen.

 

Investeer in je materiaal

Ga meteen ook all-in op je werkcomfort en schaf het juiste materiaal aan: keyboard, computermuis, grappige post-its, … Verwen jezelf ook een beetje en ga voor die koffiemachine die je eigenlijk al lang wou of die designlamp van op je verlanglijstje. Zorg dat je opbergmogelijkheden uitgebreid genoeg zijn en een goede organisatie van je werk en werkplek in de hand werken. Denk bovendien aan je lichaam en investeer in een degelijke bureaustoel: je rug zal je dankbaar zijn!

 

Kleren aan!

Deze klinkt misschien vanzelfsprekend, maar hoe verleidelijk is het niet om in die jogging te blijven hangen? En dat is misschien wel leuk voor een dag of twee, maar op den duur voel je je daar alleen maar ellendig door. Wist je trouwens dat het wetenschappelijk werd bewezen dat je daar minder productief door bent? En als de wetenschap het zegt… Spring dus uit bed, hop de douche in en kleren aan!

 

Geniet!

Afstandswerk heeft vooral heel wat voordelen: plan je eigen dagen in volgens wat jij aangenaam vindt, creëer jouw ideale balans tussen werk en privé en geniet zo nu en dan van de rust in huis. Profiteer van je vrijheid en benut de tijd die vrijkomt op een manier die jij leuk vindt. Maak een wandelingetje tijdens een belvergadering, doe de was tijdens je middagpauze en laat je kookkunsten de vrije loop wanneer alle pendelaars nog op de trein zitten. Alleen zo blijft het ook leuk!