Wouter Meens

De kop is eraf, je bent gestart als freelancer. Je ondernemingsnummer is een feit, de bankrekening is geopend en je hebt een boekhouder gevonden. Dus daar zit je dan, klaar om te gaan. Maar er mist iets. Juist ja, klanten. Een freelancer zonder opdrachten is jammer genoeg nog niet echt een freelancer. Als starter heb je nog geen uitgebreid portfolio of netwerk om op terug te vallen. Maar geen paniek, met een antwoord op deze vragen vind je je eerste klanten van achter je scherm en raak je al een heel eind op weg!

 

Wat zijn jouw kanalen?

Zorg er in de eerste plaats voor dat je eigen kanalen jou, je werk en je persoonlijkheid volledig vertegenwoordigen. Dit zijn tenslotte de eerste kanalen waar klanten jou online gaan vinden en gelden als jouw goede eerste indruk. Bovendien kan een site bijvoorbeeld – wanneer hij goed is opgesteld – zelf ook nieuwe klanten aanleveren. Daarnaast kan je jouw verhaal brengen via sociale media, verschillende platformen voor freelancers etc. Tot slot kan je aan jouw site ook een blog koppelen: het ideale medium om jouw klanten aan te spreken, jouw verhaal te vertellen en online gevonden te worden. Houd bij het opstellen van al je online kanalen steeds rekening met SEO of Search Engine Optimization: op die manier word je makkelijker en sneller gevonden op het internet. 

 

Wie is jouw ideale klant?

Wanneer je start als freelancer is het ontzettend belangrijk om goed te weten voor wie jij wil werken. Denk daarom goed na over het profiel van jouw ideale klant. Met die klant in het achterhoofd kan je gericht mensen, organisaties en bedrijven aanspreken. Houd sowieso hun online kanalen in de gaten om als eerste op de hoogte te zijn van eventuele vacatures of nieuwtjes. Kan je niet wachten? Bied jouw diensten simpelweg aan, solliciteer spontaan en verover zo opdrachten bij jouw ideale klant! 

 

Hoe bereik je die ideale klant?

Wanneer het toch niet zo vlot gaat als hierboven beschreven kan je wat meer onderzoek gaan doen. Probeer te achterhalen op welke sites jouw ideale klant geregeld gaat zoeken, welke blogs ze lezen, waar ze vaak vergaderen, met welke partners ze samenwerken, … om zo gericht te adverteren op die al dan niet online plekjes. Toch meer fan van een nog directere aanpak? Test dan eens email marketing uit: een vorm van direct marketing waarbij je een bericht rechtstreeks naar de ontvanger stuurt. In die mails geef je bijvoorbeeld nieuws, aanbiedingen of reviews mee over jouw bedrijf. Zo houden potentieel geïnteresseerden jou on top of mind en blijf je relevant. En misschien heb jij wel een extra speciale korting over voor die ideale klant?

 

Wat is het nut van reviews?

Die reviews zijn inderdaad echt interessant. Ze bevestigen dat het fijn is om met jou samen te werken, dat je goed werk aflevert en dat je betrouwbaar bent. Wanneer je een goede review van een leuke klant op je site kan plaatsen, zijn vergelijkbare opdrachtgevers al sneller geneigd om ook met jou in zee te gaan. Het is dus niet altijd de meest comfortabele vraag om te stellen, maar een goede opdrachtgever doet dit met plezier voor jou!

 

Wat zijn de juiste platformen?

Er zijn heel wat mogelijkheden voor freelancers om via verschillende kanalen opdrachten te strikken. Zo zijn er een groot aantal platformen die freelancers en opdrachtgevers met elkaar in contact brengen. Het voordeel daarvan is dat je heel snel en gericht aan opdrachten kan komen, maar vaak hebben deze platformen ook heel wat nadelen. Zo zijn ze meestal betalend, de efficiëntie ervan zorgt er meteen ook voor dat je niet echt een relatie kan opbouwen met je klant én de tarieven die je via die kanalen kan vragen liggen meestal heel wat lager dan wat je rechtstreeks zou mogen en kunnen vragen als freelancer.

Anderzijds zijn sociale media ook heel interessant om jezelf te “verkopen”, en in de eerste plaats LinkedIn. LinkedIn is bij uitstek de ideale plek om opdrachten en klanten te vinden: zorg voor een professioneel ogend profiel, omschrijf duidelijk waarvoor mensen bij jou terecht kunnen en wees bereikbaar. 

 

Wat is de value first approach?

De value first approach is een manier van werken waarbij je eerst iets geeft aan je klant om vervolgens meer te verkopen. Dit werkt vooral wanneer je diensten verkoopt. Ben je bijvoorbeeld grafisch ontwerper? Dan geef je een sneak peek van de rebranding die je in gedachten hebt voor je klant. Copywriter? Een eerste A4’tje geeft een beeld van jouw stijl. 

Het helpt je om je te onderscheiden van anderen doordat je meteen een relatie met de opdrachtgever creëert, je iets aanbiedt zonder er meteen iets voor terug te vragen én je professioneel overkomt als freelancer. Probeer het eens bij je volgende nieuwe klant, je zal zien dat het werkt!

 

Kan je ook online netwerken?

Ja! En dat raden we sterk aan ook. In deze tijden – zeker nu covid ons gedwongen heeft steeds meer zaken online te gaan doen – zijn de mogelijkheden om via internet met elkaar in contact te komen als professionelen eindeloos. Naast jouw eigen kanalen bestaan er immers al heel wat groepen, netwerken en online organisaties die freelancers uit elke sector samenbrengen. Denk aan Facebook, Twitter, LinkedIn, … Er zijn groepen voor freelancers in het algemeen, maar evengoed voor specifieke werkvelden en zelfs subgroepen. Er is zonder twijfel ook voor jouw niche al een heuse online community. Het fijne is dat je je ook niet hoeft te beperken: ga gerust eens piepen bij freelancers uit andere sectoren, wie weet haal je er inspiratie uit. 

 

Wat maakt jou uniek?

Wellicht het grootste nadeel aan online klanten zoeken is het immens grote aanbod: iederéén is natuurlijk aanwezig op het wereldwijde web, en iederéén doet z’n uiterste best om de leukste klanten te vinden. Probeer je dus te onderscheiden en doe het eens anders dan de rest. Wat is jouw unique selling point? Waarom kiest een opdrachtgever maar beter voor jou? Werk je snel? Ben je creatief? Of beheers je zes verschillende talen? Focus daar het meest van al op en zorg dat dit eruit springt op je site, in je mails en op je sociale media.

En dan nog dit: je zet beter niet alles in op het internet alleen. Kom af en toe ook eens van achter je scherm vandaan en stap eens buiten! Live netwerkevents zijn bijvoorbeeld vaak fijner én efficiënter, ze zullen je meer en sneller klanten opleveren. Vertel ook aan iedereen die het horen wil (of niet) dat je gestart bent als freelancer. Wie weet is net die ene partner op zoek naar jouw diensten. Zorg dat je persoonlijke kringen op de hoogte zijn van je bedrijf: mond-aan-mond reclame is nog steeds de beste reclame. En het allerbelangrijkste: have fun with it! Opdrachten zoeken kan best fijn zijn: neus eens rond op het internet, maak een praatje met héél veel mensen en leer ontzettend veel bij. Succes!