Wouter Meens

Overweeg je om in de online marketing aan de slag te gaan? Of wil je juist een stap hoger binnen de online marketing waar je al actief bent? Dan kan je hier kijken welke beroep binnen de online marketing het meest aansluit bij jouw profiel. In dit overzicht gaan we niet alleen uit van de best betaalde online marketing banen, maar ook van de gradaties binnen de baan zelf. Zo is de ene content marketeer de andere niet en niet iedere SEO specialist heeft verstand van ecommerce SEO. Daarnaast kan je als webdeloper een mooi salaris verdienen per maand, maar geldt dat niet voor een junior webdeveloper.

Vue JS/React webdeveloper

De populairste taal binnen de frontend development is Javascript. Javascript wordt gebruikt om prachtige designs mee te maken. Om het makkelijker te maken voor developers om met Javascript te developen zijn er een aantal veel voorkomende frameworks en libraries die worden gebruikt. Twee van die frameworks zijn Vue JS en React. Zeker Vue groeit de laatste jaren ontzettend hard en is snel flink terrein aan het winnen. Vue developers zijn echter nog steeds schaars ook al is het een eenvoudig framework om te leren. React blijft op dit moment nog het meest dominante frameworks om snelle interactieve websites mee te maken. Bekende websites die gebouwd zijn op dit frameworks zijn o.a. Netflix en Asana.

 

Webflow Developer

Webflow is in Nederland nog wat minder bekend maar is veel terrein aan het winnen. Zeker in de Verenigde Staten groeit het hard en is het een enorm populaire tool binnen de ”no code” community. De ”no code” community is de stroming binnen de online marketing die momenteel erg populair aan het worden is. Webflow is namelijk een tool waarmee je zonder development kennis prachtige websites en applicaties kan maken. Zo heb je naast Webflow bijvoorbeeld Memberstack. Een populaire tool waarmee je heel eenvoudig je eigen omgeving kan bouwen waar jouw klanten kunnen inloggen en bijvoorbeeld hun abonnement kunnen afsluiten. Als je nog geen Webflow developer bent is het misschien een idee op korte termijn een cursus op de Webflow academy te volgen. Er is steeds meer vraag naar Webflow websites. Echter zijn er niet veel mensen die zin of tijd hebben om voor zichzelf een webflow omgeving te maken. Als Webflow developer kan je al snel €5000 tot €10.000 per project vragen. Dat lijkt veel maar besef je dat je dus voor jouw klanten een eenvoudig te onderhouden website bouwt. Die ook nog eens weinig onderhoudskosten vraagt.

 

Senior Online Marketeer

Een beetje voor de hand liggend. Alleen als Senior Online Marketeer ben je in principe de best betaalde en meest seniore online marketeer binnen een team of organisatie. Dat betekent dat jij daarmee ook automatisch het meeste kan verdienen. Binnen vijf tot tien jaar kan jij jezelf opwerken tot senior online marketeer binnen één of meerdere organisaties.

 

Social Media Manager

Een social media manager is binnen grote bedrijven enorm belangrijk en waardevol. Als social media manager ben je de persoon die de social media strategie bepaalt en het social media team aanstuurt. Dan kan soms een klein team zijn van slechts twee tot drie personen tot wel 25 medewerkers (binnen de hele grote bedrijven).

 

Creative Director

De term zegt het eigenlijk al maar een ”director” is iemand met een positie van aanzien en verantwoordelijkheid binnen een team of organisatie. Dat maakt dat een functie als Art Director automatisch veel verdiend.

Art Director

WordPress Developer

Het spreekt voor zich dat een groot deel van de websites en plugins ontwikkeld wordt binnen WordPress. WordPress is dan ook waanzinnig populair binnen de online marketing. Natuurlijk zijn er alternatieven zoal Webflow en Shopify maar WordPress blijft nog steeds de eerste keus. Zeker voor online marketing agencies is WordPress niet weg te denken uit de tech stack. Het voordeel van WordPress is dat je met verschillende programma’s (zoals Elementor en Divi) heel veel kan ontwikkelen zonder online marketing kennis. Ondanks dat je als ”niet developer” toch heel veel zelf kan in WordPress. Is er nog steeds enorm veel vraag naar WordPress developers met kennis van html, css en php. Dat komt omdat je met WordPress enorm veel kan. Alleen smaken verschillen. Dat betekent dat er veel maatwerk zit in websites die ontwikkelt worden in WordPress. Zeker door online marketing agencies wordt er vaak een eigen draai gegeven aan het maken van WordPress websites.

 

Een WordPress developer kan in dienstverband werken maar ook op freelance basis. In dienstverband kan een WordPress developer als snel tussen de €3500,00 en €4500,00 per maand verdienen. Vaak zonder vakantiegeld en auto van de zaak of secundaire arbeidsvoorwaarden meegerekend. Op freelance basis liggen de tarieven voor een WordPress developer tussen de €35,00 en €100 per uur exclusief 21% btw. Let op, met een WordPress developer bedoelen we iemand die ook beschikt over kennis van html, css, javascript en php. Iedereen kan zichzelf een WordPress developer noemen tegenwoordig, alleen weinig mensen kunnen ook daadwerkelijk custom code schrijven.

Grafisch Vormgever

Digital Marketing Consultant

Een Digital Marketing Consultant werkt vaak op freelance basis op verschillende online marketing opdrachten. Een Digital Marketing Consultant geeft bedrijven advies op het gebied van online marketing strategie. Welke aanpak kan het hoogste rendement opleveren om een bepaalde doelgroep te bereiken bijvoorbeeld.

 

Een eigen Online Marketing Agency

Wil je echt veel geld verdienen als online marketeer? Bekijk dan eens de mogelijkheid om een eigen online marketing agency te beginnen. Je zal in dit geval hard moeten werken en zeker in het begin veel acquisitie moeten doen. Het voordeel is dat de winst op den duur enorm kan oplopen. Zeker wanneer je je specialiseert in een specifieke niche zoals e-commerce, duurzaamheid of bijvoorbeeld recruitment. Door je te specialiseren in een bepaalde niche kan je je onderscheiden ten opzichte van andere agencies.