Wouter Meens

Dagelijks ontvangen wij aanmeldingen van mensen die overwegen om als freelancer aan de slag te gaan. In dit artikel leggen we je eenvoudig uit wat je moet doen om als freelancer aan de slag te kunnen gaan. In de basis zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Daarbij zijn er een aantal zaken die je optioneel kan regelen.

 

Verplicht: 

  1. Kamer van Koophandel inschrijving.
  2. Zakelijke bankrekening openen.
  3. Administratie opzetten.
  4. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

 

Optioneel: 

  1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering.
  2. Boekhouder inhuren.
  3. Website laten maken.

 

Werkze! richt zich voornamelijk op freelance opdrachten binnen de zakelijke dienstverlening. Denk hierbij aan office vacatures en opdrachten. Zoals receptionisten, office managers, backoffice medewerkers, administratief medewerkers én medewerkers financiële administratie. Wil jij als freelancer aan de slag in één van deze beroepen? Schrijf je dan direct in of stuur een e-mail naar support@werkze.com.

 

De verplichte stappen die je moet nemen

 

Hieronder beginnen we met het uitschrijven van de verplichte stappen die genomen moeten worden om als freelancer aan de slag te kunnen. Heb je vragen over één van deze stappen? Neem dan even contact met ons op via de e-mail.

 

Kamer van Koophandel inschrijving

Wil jij een serieus inkomen gaan verdienen vanuit het freelancen? Dan moet je beginnen met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Door een inschrijving bij de Kamer van Koophandel kom jij in het Nederlandse bedrijven register te staan. Hierdoor krijgt jouw onderneming een eigen KvK nummer, btw nummer én SBI code.

Een eenmanszaak kan jij inschrijven door een afspraak op locatie te maken bij de Kamer van Koophandel. Wil jij je inschrijven als B.V., dan loopt dit via een notaris bij jou in de buurt. Laat je vooraf even goed informeren door een fiscalist of accountant in de keus voor jouw bedrijfsstructuur. Ook tijdens een kennismakingsgesprek bij de Kamer van Koophandel komt dit aan bod. De medewerker van de Kamer van Koophandel zal jou hier ook in kunnen adviseren.

 

Zakelijke bankrekening openen

Met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel onder je armen, kan je direct richting de bank om een bankrekening te openen. Een bankrekening is eigenlijk optioneel voor eenmanszaken, omdat je ook je privé rekening aan je eerste facturen kan toevoegen. We raden het toch wel aan om een zakelijke bankrekening te openen. Hierdoor is het eenvoudiger om privé en zakelijke bedragen uit elkaar te houden. Daarbij komt ook nog kijken dat je per kwartaal een bedrag opzij moet zetten voor de af te dragen omzetbelasting.

 

Administratie opzetten

Doe dit ook direct! Wacht niet te lang met het opzetten van een administratie. Laat je ook hier weer bij ondersteunen en adviseren. Wanneer je er zelf geen verstand van hebt, of ervaring mee hebt. Met eenvoudige boekhoudpakketten zoals Moneybird of We-Fact kan je binnen een uur je administratie klaar hebben staan.

 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een belangrijk punt als ondernemer is om goed te kijken naar de risico’s die je loopt met jouw product of dienst. Om te beginnen is het belangrijk dat je direct een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit. Wat deze verzekering precies inhoudt is dit artikel te kort voor. Maar neem even 30 minuten de tijd om je erin te verdiepen. En sluit die verzekering direct af bij een bekende partij.

 

Dit kan je nog meer doen wanneer je aan de slag gaat als freelancer

Hierboven hebben we de verplichte stappen doorlopen. Wanneer je dit allemaal hebt geregeld (bovenstaande kan bijna allemaal binnen een dag worden geregeld) ben je toe aan de onderstaande overwegingen. Want niet iedere freelancer heeft nagedacht over deze stappen. We beginnen daarom met misschien wel de belangrijkste, de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Dit is één van de belangrijkste verzekeringen voor de freelancer. Eigenlijk de belangrijkste. Daarmee drukken we dat nog voorzichtig uit. Veel beginnen freelancers zijn onder de dertig en maken zich nog niet zo’n zorgen over inkomensverlies. Het werk ligt in 2022 immers voor het oprapen, en er is altijd wel een manier om geld te verdienen. Toch? Niet helemaal. Want het leven kan onvoorspelbaar zijn en je gezondheid kan van vandaag op morgen met problemen te kampen krijgen. Hoe vervelend ook, op zo’n moment kan het een enorme opluchting zijn om een arbeidsongeschiktheidsverzekering te hebben. In de meeste gevallen dekt een arbeidsongeschiktheidsverzekering tot twee jaar inkomensverlies. Een verzekeraar die dit risico voor een redelijk bedrag per maand voor jou dekt is SharePeople.

 

Pensioenopbouw

Als freelancer ben je verantwoordelijk voor je eigen pensioenopbouw. Pensioenopbouw en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn voor veel freelancers vergelijkbaar. In de zin dat deze vaak voor startende freelancers worden genegeerd. Zonde! Want als ondernemer is het belangrijk om voor jezelf alles risico’s die je kan afdekken, af te dekken. Pensioenopbouw valt uiteraard niet onder risico afdekking. Toch is het belangrijk om na te denken over de toekomst en een zorgeloos pensioen. Ga daarom vanaf het begin af welke partijen er zijn en wat de maandelijkse inleg moet zijn om al iets van pensioen op te kunnen bouwen.